Jump to content

TDM понякога пишеОт безмислието
Снимка

Лети лети и твоя глас

Написано от TDM , 13 април 2014 - * * * * * · 40552 преглеждания
icontag слушалки
Оказва се, че пилотите са странни птици!!!
Скоро дойде поръчка - слушалки за ремонт, но на пилоти от авиацията!!!
Ха - това не бях правил, ама винаги има първи път. Технически не е кой знае какво като ремонтни дейности - чиста проба стандартни, до болка познати повреди от експлоатационно естество.
Една от всичките слушалки обаче, взе и ми проговори!!!
Шах! Ама по-скоро чист цугцванг...
Какво се случи? Когато я извадих от плика в който беше поставена идвайки за ремонт, ми се дорева - :animated1:
толкова потрошена конзола за говорител не бях срещал от времето на операторките на номераторите /който не знае, да пита/...
Е, възстанових я - малко добавъчна пластмаса, термолепене - пилене, шлайф и конзолата придоби вида на здрава и почти нова. Тествах говорителите - бяха и те "умрели"- смених ги.
Тези слушалки имат няколко "дунапренени" изолации - странични шумове и т.н. Сглобих ги - вече приличаха на слушалки с които даже може и да се лети :244:
Сложих си ги на ушите - включих ги към тестера - звука беше перфектен. Доволен бях - дали си струваше целия ден термолепене, пилене, шлайфане и още куп несвойствени за електронен сервиз дейности, не ми се мислеше...
Усмихна ме задоволството от свършената работа и тъкмо да ги прибирам, приключвайки с ремонта им, а и тестера вече беше изключен, когато от новите им говорители един нежен глас ме накара почти да падна от стола!!!
- Здравей симпатяго... глас, който на 100% беше рус :P
Инстиктивно, или по тъпа професионална обремененост завъртях микрофона пред устатата си / тези слушалки имат чупещо се рамо на държача на микрофона - такова, че може да се мести самия микрофон в позиция, или да не приема нищо, или да е готов за диалог/
- Здрасти... промълвих и в този момент започнах да осъзнавам, че има нещо "гнило в Дания"... божкеее тая работа ще ме подлуди.
- Аз съм Алекс - нежния глас продължи да говори; - не мислех че някога ще излезна от тази отвратителна кутия в която ме бяха натикали... благодаря ти!
Изключих инстиктивно поялника, копчето на осцилографа бързо премина в позиция "офф", честотомера - също. Такаа - gsm-а е далече - радиото в сервиза също -/а там се вихри една игра - заплата по 2, ама за нея друг път/- дали полудявам? Гласът в слушалките се смееше тихичко, но достатъчно звучно, за да го чувам... Гледах изключения куплунг на слушалките и не исках да повярвам че все пак някой си позволява да ми говори в тях.
- Не се плаши, продължи девойката /що пък реших че е девойка/- само ще ти разкажа какво се случи, че бях толкова потрошена... Искаш ли?
Хм, и да искам, и да откажа май нямаше разлика, а и не ми пукаше - тъкмо си запалих цигарата, допивайки си ранноследобедното кафе - вече изстинало /било добре за бръчките/ и каквото и да се случеше само щеше да допълни и без това безмислената ситуация.
- Бях най-добрата приятелка на Пиетро, сподели гласчето от слушалките, винаги когато щеше да лети прегръщах ушите му, прилежно измити и ухаещи на жасмин, аромат който винаги ме е карал да пътувам с настръхнали мембрани. А когато говореше на микрофона ми с наземните служби, сякаш масажираше всичко - гласът му беше очарователна смесица на жадуваща страст и пленяваща откровенност - комбинация, която караше диадемата ми да подскача от удоволствията на момента. Тъгувах, когато кацайки на поредния аеропорт, висях закачена в безкрайните минути до следващия полет... Бях свикнала с любовта и очакването - това изпълваше смисъла на моята същност...
... Пепелника ми започна да се изпълва с фасове... Тайничко се почесвах и не вярвах в това което чувах / ама защо не ги свалям и опаковам тези слушалки, а ги слушам - и то изключени!!!/
- При един полет, продължи Алекс, Пиетро беше по-странен - побутваше ме, наместваше ме, все нещо не му стоях добре, разсеян беше като говореше през микрофона ми - даже и трудно кацна - уж виждаше пистата, уж му говорех от името на диспечера спокойно и ясно, ама на - почти на магия кацнахме... А когато шумът на моторите отлетя и тишината от края на полета взе да настъпва, и аха да ме свали от ушите си, когато в кабината влезе тя - причината за моето нещастие... Сиянието което излъчваше тя преобърна всичко - начело с мен. Както бях прегърнала ушите му, така се озовах на седалката на помощник капитана, миг преди тя - тази нахална досадница да ме възседне в озадачаващо нездравословната за мен стряскащо изхрускваща сладострастна поза...
После, ето ме тук, при теб симпатяго - благодаря ти, че пак ще прегръщам нечии уши...
Гласът утихна така, както се и появи - звънна ми телефона, клиент искаше услуга. Слушалките бяха опаковани и подготвени за следващия полет...
Вие, летите ли? :151:


Снимка

KXTD 1232

Написано от TDM , 11 май 2013 - * * * * * · 1342 преглеждания
icontag panasonic
Странностите на Panasonic продукцията край нямат. Дойде такава централа - уж бяха железни машинки от края на 90 те. Ефекти - стартира и на първо четене работи. Но някои абонати се самоповикват, Дисата включва по собствена инициатива, губи си съобщенията и все от тоя сорт. Дръпнах файла от централата и я ресетнах по дефолт. До тук добре - обаче вкарвайки и файла обратно - "дърво". Стига до 33% и дотам - върти сякаш на място.
Пуснах всички тестове и всичките бяха ок. Пробвах с друг компютър - със същия стряскащ резултат.
След немалко време чесане и експерименти, реших че програмата се е скапала /в смисъл в единия от двата Епрома се е изтрила част от програмата/. След това допускане, смених промовете с налична тествана версия и всичко заработи - в т.ч. и със записаните програмни промени с файла от самата централа.
Странно - полу дефектен някой от чиповете... :lol:
Явно при токовите удари /по разказа на клиента/ по странен начин се е изтрила част от прорамата /иначе нямаше да стартира изобщо, ако беше дефектирал изцяло епрома.


Снимка

Старите добри централи

Написано от TDM , 16 април 2013 - - - - - - · 1393 преглеждания
icontag ESK 400E
Рано или късно историята върти своето колело. Този ремонт ме изненада - мислех че вече ги няма, но още си работят и то като им се помогне, доста добре... за възрастта си /над 35 години в експлоатация/.
Немецът, който ги е разработил е бил голям акъл - нов тип /за времето си/ комуникация - нови принципи и нови релета /esk е бързодействащо реле с интересна конструкция/. Е, вкарвайки в картинката и родното ни соц производство нещата добиват формата на реалното си състояние. Допълвайки го с експлоатационната невежест, състоянието в което заварих системата бе меко казано трагична.
Тази централа има няколко основни възли - управление, комутация и преносвачи.
Най- често се скапват няколко управляващи контакта в управлението /прегарят/.
Другото и то немаловажно, а доста сериозно е кофти работеща комутация - състояща се от единични, десетични, смесващи и регистрови комутатори. Трите типа комутационни модули осъществени от диод/реле матрици са трудно ремонтируеми, тъй като наличният, създаден от немците тестер /наричан AZI/ имитира трафик и спирането му е резултат на грешка/ повреда/, но няма индикация. Само перфектното познание на системата може да те отведе до реално дефектиралата комутационна единица. Оценяйки този елемент в процеса на съпортване на този тип комуникационни системи, някога, преди повече от 20 години/ божеее как си лети времето/ - създадох тестер на комутационни касети - сваляш от централата, включваш, тестваш - оправяш повредена комутационна точка - било контакт прегорял, или омекнал, или пробит диод във включваща верига и модула пее като часовник.
Смея да твърдя, че този тестер е единствен - но точен и верен инструмент. Рядко вече е необходим, но използването му сякаш събужда заспал часовник - мекото тиктакане на сигналната машинка, съпроводено от синхронизираното жужене на включващите се комутационни вериги доставя неимоверно съпроводено с носталгия усещане за живот - равномерен и точен, като всичко което се нарича комуникация, и което често се е, а и се пренебрегва когато следва да се оценя.
Удоволствието да събудиш за нов живот, комуникация обречена на смърт е несравнимо.
Приятното жужене на осъществените комутации само може да ме усмихне, като напъпилата и набъбваща пролет.


Снимка

ISDK 26 - сериозната централа

Написано от TDM , 24 февруари 2013 - - - - - - · 1152 преглеждания

Ровичкам си настройките и - този Тайвански производител е вкарал доста неща.


Декември 2022

П В С Ч П С Н
   123 4
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Последна мисъл

Скорошни коментари

headsets