Jump to content

D-rA си размишляваСнимка

НАП закрива единната сметка в петък

Написано от D-rA , 26 февруари 2014 - - - - - - · 1667 преглеждания

Единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски ще функционира до петък, 28 февруари, съобщиха от НАП. Днес Народното събрание одобри на второ четене данъчни изменения, според които вече ще плащаме данъци и осигуровки по 4 отделни сметки.

 

Виж повече

 

Източник: НАП закрива единната сметка в петък
Снимка

За единната сметка

Написано от D-rA , 17 февруари 2014 - - - - - - · 1345 преглеждания
icontag бюджет, сметка, такси
Пак ще ни пооскубят - връщат многото сметки за плащания към бюджета - поредна законова кражба в услуга на банкерите.
Изразено собствено мнение - тук.


Снимка

Времето, което се търкаля около нас

Написано от D-rA , 08 февруари 2014 - * * * * * · 1470 преглеждания
icontag време, нас, ние
Как осъзнавате времето - като тиктакане на часовника, странно защо все още запазен тук или там, с онази присъскващо-проскърцваща мелодия на отминалото, звучаща носталгично и по своему дори ретро танцувално, при завъртане на зареждащата му пружинка, или пък странното примигване на двете точки по екранчето на съвременната говореща играчка, която необяснимо защо все още наричаме телефон - винаги недоволна от изтичащата, изпълнена с празнота кутийка на остатъчната непълноценност, наречена батерия...
Спира ли времето ви, когато цъкането на часовника с онези интересни "мигли" - всяка със собствено мнение по отношение на дължината си, утихне със заспалата си усмивка - или екранчето изписква сърдито и заспива?
Как усещате времето - по светлината украсяваща възприятията ви, заедно с мириса на деня в който се събуждате!? Как ухае първата събудена глътка въздух - обещаващо или начумерено?
Важно ли е времето - като измерване, като дата - какво значение има дали днес е 7 ми, или 15 ти, дали сме 2014 та, или някоя друга година, с избрана цифра за текущ номер - все ще си си ти - с моментното си настроение, а дали ти е радостно, весело, тъжно, вгорчено - едвали някого го интересува.
Нима времето не е само туптукането на собственото ни сърце - понякога забързано, често едва едва, а понякога с привкус на резонанс с вселената - вселена омагьосвана от две очи, вселена в която времето сякаш не съществува - застинало в поза щастие...
Бързате ли - щото времето ви гони? Пълна самозаблуда - гони ви само егото за да се доказвате - без да си давате сметка че никой не е включил хронометър и не се интересува от вашето измерение на време. Безсмислен адреналин който замъглява съзнанието и отнема от вашето си собствено време - защото общо време няма.
Ако сте се замисляли за времето което се търкаля около нас - споделете, не мислете много - че то мисленето си тиктака само в собствената глава... :151:


Снимка

Релакса

Написано от D-rA , 13 юни 2013 - - - - - - · 1760 преглеждания

Невротизиран ден, мисли - по-скоро объркващи се в стремежа си за приоритет в реализация, и нескончаемото желание всичко да се свърши...
Струни, опъващи се дишайки учестено и звучащи с все по-дразнеща комбинация от звуци, и настроение граничещо в някоя от крайните, взаимоизключващи се и всяка сама по себе си дразнеща комбинации от възприятия на ежедневието, ситуации в които механичните действия са опит за намиране на баланса в търкалящите се алгоритми на съзнанието... Ежедневие, ежечасие даже... Мрежата на живота оплита поредната си склуптура от неразбираеми форми изпълнени с изяществото на недокосваемата жадуваност...
Тангентата на оня тъй непредсказуем, но реален като догарящата цигара в пепелника миг от време, те докосва до музиката, тази хармония, неясно как проникваща в клетките ни и предизвикваща синхрон с природата - сякаш усещанията на напъпилото цвете се трансформират в уморените очи и им дават глътка въздух с уханието на езеро - дълбоко и чисто, с аромата на вечността - вечност на планината, изправила могъща снага и сякаш прегърнала нежния трепет на случайните вълнички на уж спокойното езерно мълчание...
Тишината се отдръпва опечалена и странно как замечтано отправя взора си в очакванията на непредсказуемото...
Какво исках да напиша - а, да - впечатли ме това изпълнение на Гари Мур:


Покси - благодаря ти. :437:


Снимка

Странен бъг в ipb

Написано от D-rA , 22 май 2013 - - - - - - · 1511 преглеждания

От доста време чета и по-рядко пиша /руски чета, ама правописа ми е м*амата/, в ipbmafia.ru - интересен и полезен сайт.
Та там в началото на април попаднах на тема, която и мен ме интересуваше /тогава този проблем върлуваше във форума на Ивелин/ - зависването на публикации в различен брой форуми. Ефект - браузера на публикуващия увисва в нескончаемо очакване на някаква реакция от сайта, а в същото време публикацията е реално направена т.е. ако отворите форума в нов таб темата ви е вече там. Писал съм вече за този проблем, но за да стане ясно за този бъг, повод на това ми писание, се повтарям.
В процеса на обсъждане стана ясно /един от участниците сподели/ че когато изключи read за тези форуми, от правата на основната група потребители, на всички останали групи потребители публикациите се възстановяват - т.е. работят без проблем. Изводът до който стигнахме в тази тема там беше че следва да се промени id на групата. При обсъждането, администраторът Respected по моя молба предложи sql команда в принципен вид, за комплексно преместване на цялата група потребители към друга - клонингова група /със същите параметри/. Поекспериментирах - в един от тестовите ми форуми и стигнах до точната sql команда, за което и тук писах урок.
И сега започва интересното:
В руския форум, на 18 април, с таг code публикувах точната sql команда, като допълнение в темата с идеята който му потрябва да не си чеше излишно главата.
Какво се случи? След клик на публикувай, форумът им зависна!!! /както се обсъждаше в темата :151: и при повторния ми клик - също нищо. Презаредих и видях че има двойна публикация и дописах с редакция че и тук /в смисъл руския форум/ се появи този бъг.
Няколко дни не бях се логвал там, но когато влязох и тръгнах да пиша някакъв отговор, видях че проблема виси.
Питах на лични админа - той каза, че във всички форуми, в т.ч. и изпращане на лични, качване на файл в базата им и изобщо във всичко което е свързано с публикация се е появил проблема.
Пускал Performance Mode, и всякакви хитринки които се е сетил, но не и не. Опитах да му помогна - пусках всякакви тестови web програмки, които ми хрумнаха - и съответните идейки, дошли след тези тестове - той, човекът ги проверяваше и тц. Пусках всевъжможни тестове и с web console на Мозила, правих анализи на различните реакции на форума му и единствения факт беше че след публикация увисването на браузера продължаваше точно 4 минути, след което се изпълняваше всичко както трябва - по отношение сървър - браузер... Посъветвах го да премести всички потребителски групи в нови /клонинги на съществуващите/, което той направи - но пак нямаше ефект. И толкоз - нищо на квадрат.
Цял месец битка с ipb проблем и нищо. Тия дни и колегата Silence се включи с помощ от негов познат администратор - но и неговия съвет - че проблема е в сървъра не даде резултат. На питането ми защо не опита на друг сървър, Respected каза че и това е направил и е преместил форума си на нов сървър и .... все тая.
Междувременно ми мина през мисълта - дали публикуваната от мен с таг code sql команда не е направила белята - и писах на админа да ми изтрие постингите с нея - което той направи, но пак нямаше ефект.
Единственото заключение, което си бях извадил е че при използване на редактора за писане, и в последствие публикуване, сървъра губи id на автора, и след 4 минутното висене, връща отговор на браузера на сесията... Но от къде се случва това, така и не стана ясно.
След цял месец битки и анализи, на сън ми хрумна един тест / и на сън ме клати ipb - то неслучайно Invision във форума си ме е титулувал "Луд умора няма" :P / и още на следващия ден направих следното:
1. Логнах се във форума и подготвих лично съобщение - готово за изпращане.
2. Отворих нов таб на мозилата и заредих форума
3. Върнах се в предишния таб и кликнах изпрати
Познайте от 3 пъти - Всичко мина ОК :464:
Писах му на Respected че версията за загуба на адресация се е доказала и му описах този експеримент.
И сега - пак познайте дали някой е търсил повече нещо?
Ами не - след този мой експеримет /чисто на потребителско ниво/ - форумът ipbmafia започна да си работи като чисто нов. Никакви проблеми на никого с публикациите :151: :186:
Невероятно, но абсолютен факт.

Хрумва ми само една, за жалост непроверима хипотеза - при публикацията ми с таг code на реално функционираща sql команда, се е записала някаква грешка в моя акаунт там, която грешка е водела до ошашавяване на сървъра по отношение на адресиранията на публикуващите браузери... А след моя експеримент, се е изчистила от акаунта ми
а и от форума изобщо. Нищо друго не би могло да бъде - но няма как да се докаже.
И ако това е вярно, то ipb имат проблем със сигурността - след като някакъв си юзер публикува с таг нещо си и целият им алгоритъм отива на майната си...
Неведоми са форумните пътеки в необятното виртуално пространство... :186:


Снимка

За линковете в ipb

Написано от D-rA , 17 май 2013 - * * * * * · 1171 преглеждания
icontag ipb, браузер
Разглеждайки работоспособността на ipb форуми, се забелязва че от комуникационна гледна точка всеки външен линк бави, а и е предпоставка при срив по трасета за забиване на форуми. Често явление е нескончаемото "въртене" на браузерите.
Разсъждавайки по тези нет явления стигам до изводи, че следва да се ограничи до максимум зареждането на външни линкове.
При публикация на рекламни банери, те следва да са в буферна папка на хоствания сървър и да се зареждат от нея, а не директно от рекламодателя. А как - задачка за програмисти.
Вярно е че е по-лесно да постваш външен линк картинка в подкрепа на даден пост, но бих приветствал някой програмист ако създаде и в тази посока - в публикацията на потребителя /линка, който е приложен/ да се записва в буферен файл на собствения сървър, а във форума да се извлича вътрешния линк, показвайки картинката...
Също така - съвсем не са "стоящи мирно" всички опционални линкове в апликациите и хуковете към сайтове на разработчиците - аз лично ги трия - те са опционални и като такива не ми трябват. :490:
Тествали ли сте пинг сервиз линковете - в отделен прозорец на браузер? Ще се изненадате, че само първия линк що годе е пингов, другите два зареждат търсачки... Аз ги махам и трите - идеята им е да съобщаваш на търсачките за всеки пост /ако си медия - ок, ама за форум с ограничени ресурси е излишен трафик/
За да работи успешно една комуникационна система / а форума е точно комуникационна система/, следва да и се осигури максимална независимост на портовете за свързаност. Само тогава няма да има сривове породени от външни причини - дори някой сървър по света да спре - собствения форум сайт няма да зависва... :186:


Снимка

IPB изцепки

Написано от D-rA , 09 април 2013 - - - - - - · 1474 преглеждания

Голяма работа са тия програмисти - хванат се за някакъв частен проблем и като изрисуват хиляди защити и стени, ум да ти зайде... :rolleyes:
А хич не им минава през акъл, че ще вкарат в автоцикъл що годе нормално функциониращи програми.
Как се търси зацикляне на браузери - отвратително бавно и с 95% неуспеваемост на тестовете.
Докато не се заровиш да търсиш нововъведения - чак тогава се появява светлинка в края на тунела... Почваш и режеш пачове и о чудооо - слънцето изгрява...
Да живеят програмистите - те са най-ошашавеното човешко тесто... :lol:


Снимка

Смисълът на кукитата, и ipb

Написано от D-rA , 25 март 2013 - - - - - - · 1298 преглеждания

До странно прозрение стигнах, когато този, уж спокоен почти без трафик форум, почна да губи свързаности - разлогва след клик на вътрешен линк, не зарежда личните и ред подобни простотии...
А истината се оказа доволно проста - когато тази форумна платформа е инсталирана в поддомейн, и не са и зададени кукита, рано или късно започват зависвания поради загуби между браузер и сървър... Факт. :rolleyes:


Снимка

Психо програмиране на форуми

Написано от D-rA , 21 март 2013 - - - - - - · 760 преглеждания

Май ще се въведе и такова програмиране във форумнте системи. :lol:
В борбата с флуденето /в конкретност пускане на една и съща тема многократно/ в един популярен и активен форум, където имат търговски раздел от типа Купувам/Продавам - има доста потребители които публикуват своята рекламка многократно, използвайки Back на браузера за удобство.
Експериментите с различни времена на flood контрол не спират тези публикации, а само увеличават интервала от време между две такива. Все пак с това време на flood контрол не следва и да се преиграва, за да не изгони потребителите неговата продължителност.
В търсене на решение, а и от натрупани впечатления, както и от достатъчно много тестове ми хрумна елегантно и просто решение.
1. Въведох време 120 секунди за flood контрол.
2. Създадох психически блъф към потребителите, като коригирах съобщението "... трябва да изчакате 120 секунди..." в превода, като след %s добавих 000.
Или, сега всеки засилил се да прави втора дублираща публикация, попада на съобщение че следващата му публикация е възможна след 120000 секунди!
Това явно въздейства отказващо за потребителите, тъй като вече 24 часа от въвеждането му, няма нито една двойна публикация. ;)
Неведоми са пътищата на програмното осигуряване :rolleyes:


Снимка

Сървърите...

Написано от D-rA , 11 март 2013 - - - - - - · 1032 преглеждания

В търсене на истината за определени сривове - се загледах и в хост плановете на великите доставчици.
Ето например какво предлага ICN:
Прикачи снимка: zay.png
Ха сега - ето обяснението на

Error: 1040 - Too many connections

Чакам едно инфо от Ивелин, но платформата на неговия хост е аналогична с тази на ICN, а заглеждайки се в ерор лога преброих в записан срив на форума около 19:25 - над 50 заявки в 1 секунда /и то от реални потребители в различни посоки на форума - поне първите 20 проверих/...В рамките на следващите секунда две са натрупани още 30 тина необслужени заявки - което сумарно прави гипс на активен форум за няколко минути...
Какво правим?
Хостинг фирмите ли искат с л*йна боза да правят или не им се инвестира в нови сървъри?
Или - да слагаме съобщение най-горе: звънете ми моля на този тлф номер и ако има свободна ресурсна единица ще ви кажа да направите клик!!!!! :lol: B) :rolleyes:


Септември 2021

П В С Ч П С Н
  12345
6789101112
13141516171819
202122 23 242526
27282930   

Последна мисъл

Скорошни коментари

headsets